::welcome::

~a little notes to those who visit this blog~

1) this blog suitable to view by using Mozilla Firefox/chrome.. if you are using IE.. you will see this blog with very big font.. =)

2) syaz baru meng*edit* blog.. tukar layout etc.. sorry sbb nampak serabut.. nanti nk edit balik.. in the mean time.. this blog nampak a lil bit messy skit.. sorry viewers.. will restore this problem asap.. sorry for any inconvenience cause.. *eceeecee* ;p

truly.madly.deeply,
syaz

Nov 1, 2010

baru ku tahu..perihal kad kahwin

herloo gorgeous!

this time syaz nk share psl sedikit tips yg syaz tau psl wedding card..
bl sebut psl kahwin.. kad jemputan adalah satu benda penting dlm checklist.. 
*sapa setuju angkat kening pls ;)*
okkeyh.. al-kisah benda alah ni syaz tau masa syaz nk tempah our wedding card xlama dolu..
itupun bl owner vendor card kahwin kami itu bercerita dgn lebih lanjut.. 
tp x pasti lar plk syaz btl ker x aper yg dia citer nie..
tp blh kot dijadikan panduan ketika korang menempah kad kahwin nanti.. :)
syaz akan cerita based on :jenis card:, :card finishing: dan :proses cetakan: ^_*


{Jenis Card}
okeyh yg ini ramai sudah sedia maklum.. ader dua jenis card..

card biasa.. seperti card kertas biasa.. yg jenis lipat dua atau lipat tiga.. material biasanya pakai artcard, fancycard etc.. card jenis ini biasanya murah saja.. range harga dari serendah RM0.30-RM2 (ikut kuantiti).. kebiasaannya card jenis ini menjadi pilihan ramai sbb kadar ongkosnya adalah lebih murah bg yg mahu jimat dan tidak mahu berlebihan bl menempah kad jemputan..

card yg kedua.. adalah jenis hard-cover.. ini adalah card yg memang meletop2 ketika ini.. ramai yg inginkan nya.. tp masalah harga menjadi punca lar plk.. yup.. sebab range harga bermula dr RM2-RM8 for sekeping card hard-cover.. mmg mahal.. tp nampak sgt2 exclusive! hasil dari survey.. pd pendapat syaz.. kalau nk hard-cover cari kt Jakarta/Bandung.. sbb the price is cheaper there.. tp b2b kat luar tu kn pastikan.. bl anda nk tempah kad kahwin kt Jakarta/Bandung sila calculate harga tiket kapal terbang + tax (adakah berbaloi?), yg kedua survey harga kad disana btl2 dan dapatkan nama vendor trus agar memudahkan urusan buat card (supaya cepat & mudah), and lastly buat pada hari pertama anda sampai disana (supaya memberi masa yg kualiti untuk tukang kartu membuat card anda dlm keadaan yg tenang dan yg pasti anda pun tenang..=D) 

{Card Finishing}
card finishing adalah seperti emboss atau hot stamping.. finishing ini lar yg akan menjadikan card kita cantik dgn design2 dr para designer vendor card tersebut.. 

dari apa yg syaz tau.. bl card tersebut mempunyai finishing gaya *emboss*, card tersebut akan jadi sedikit mahal.. nk plk emboss itu penuh satu card.. :)) disini, b2b kn pandai bercakap dgn vendor card masing2.. ada yg ckp dia bg emboss..tp emboss itu x seperti yg kita mintak.. so.. mmg dinasihatkan korang tgk jenis emboss dan design emboss tersebut supaya korang x kuciwa dikemudian hari.. :))

*emboss* source:google

meanwhile, utk *hot-stamping* kebiasannya digunakan pada nama pengantin..hot-stamping ini bagi menaikkan lagi kilauan pada card tersebut.. ianya adalah satu cetakan timbul tp menggunakan warna yg agak shining & metallic.. rite now ramai yg guna teknik ni dlm kad kahwin.. nampak kilau2 seh.. =)

*hot-stamping* source:google

both of card finishing yg dinyatakan seperti diatas blh diletakkan pada dua jenis card (card biasa & hard-cover)

ini ilmu baru yg syaz dpt.. bl nk buat kad ada finishing *emboss*, cust x blh mintak pada kad lipat tiga.. sbb machine emboss x blh terima kad lipat tiga.. hanya kat lipat dua shj yg blh buat emboss.. so pada yg nk finishing *emboss* pada kad kahwin.. kn pilih card lipat dua.. tp kalau nk jgk kad lipat tiga.. mintak vendor tu buat emboss pada poket kad kahwin.. pun chantik jgk.. :)) 

{Proses Cetakan}
proses cetakan bermaksud, cetakan untuk jemputan/walimatul urus anda.. di belah dalam kad..dimana ada letak alamat pengantin, tarikh majlis.. kira jemputan pada tetamu.. yg ini pun ada dua jenis.. cetakan print on card dan cetakan inlay..

cetakan *print on card* blh digunakan untuk mana2 jenis kad (kad biasa,hard-cover, lipat 2 or lipat 3).. vendor nk buat mmg xder hal punya.. cuma antara cust mahu atau tidak sahaja.. ini pun owner kedai tu bgtau syaz.. dia ckp.. bl print on card.. harga kad tersebut sepatutnya adalah rendah.. sbb xbyk melibatkan kos pekerja dan kerja yg tidak remeh.. dimana masuk dlm machine,machine print dan diorg lipat jer kad tersebut.. easy kan? that's why harga kad yg *print on card* adalah way more cheaper than another proses cetakan.. so pada yg nk pilih card *print on card* sila pastikan harga anda itu berbaloi.. sbb kerja vendor card tersebut amatlar mudah.. kalau u'olls rs mahal sgt.. baik cari bg harga yg lagi murah.. hehehe.. 

cetakan *inlay* plk means, jemputan tersebut diprint di atas kertas berasingan dan kemudian ditampal ditengah2 kad jemputan.. *dpt bayangkan x nih? ^_^* untuk cetakan inlay.. harga kad tu jadi mahal skit.. sbb byk kerja or proses nya.. so berbaloi lar agak harganya dgn kerja rumit tersebut.. kalau kita diberi tugasan mahu menampal ribu2 keping kad.. pasti nk termuntah rsnya.. hahahah.. *bercakap dr pengalaman DIY sendiri..nanti reveal kemudian ;p *

so syaz rs cukuplar kot sampai kt sini.. sharing is caring.. setiap b2b mempunyai citarasa, $$$, impian dan angan2 perkahwinan yg berbeza.. kalau diperhatikan byk vendor-vendor kad kahwin yg ada kt Malaysia nie.. jgn kt Malaysia.. kt negara jiran Indonesia pun byk jgk.. yg penting kn pandai pilih vendor, pilihan itu biarlah berbaloi dan mengikut tahap kepuasan masing2.. :) 

to b2b diluar sana yg nk tempah kad kahwin sila pastikan...

satu: pilih vendor yg btl.. rajin2 kan diri tgk forum + risik2 kwn2 yg sudah menempah kad kahwin.. search vendor yg menjadi idaman hati dan pastikan jumlah +ve feedback lebih dari -ve feedback.. *xsemua nya sempurna kan??*

dua: harga kad anda berbaloi dgn design yg anda pilih.. itu sudah pasti.. xdapat hard-cover tp dpt kad yg lebih kurang sama cantik dgn hard-cover pun okeyh jer.. itu dh kira berbaloi2.. ;p

tiga: pastikan vendor anda memberikan free-gift yg setimpal dgn apa yg anda order...*sapa sokong syaz sila kenyit mata sikit pls!* ini penting wahai adik2 n kakak2 chantik manis.. hahahahah.. syaz & mama ku sayang sookkaaa benda2 free gift nie.. so mmg syaz pulun abis lar bab free-gift nie.. sampai mister fiance hanya blh tersenyum shj tatkala syaz meminta free-gift tersebut.. malahan bl syaz ckp nk mintak tukar free-gift dia yg jd risau.. katanya takut itu vendor pikir dh *bg betis nk peha* oowwhh bkn peha dia.. hahahaha.. last2 terima aja betis tersebut..  *bkn jgk betis dia* ehhh? apakah yg aku dh mula merepek nih.. abaikan ehh kwn2..

so far syaz amat2 puas hati ngan our vendor & sgt2 puas hati dgn design kad kahwin kami.. simple ajo pon.. yg penting free-gift yg byk itu! muahahahaha.. nanti syaz reveal siapa our vendor dan our card design... okeyh..

penat dh tulis.. tata titi tutu.. !


nota: teman idokler pandai sgt pun dlm ilmu2 kad ni..sbb xder kedai kad/cetakan sendiri.. haha..
tp rsnya... sharing ilmu is caring sexy kan? muahahahaha.. ;p

truly.madly.deeply,
**syaz love to share.. tp bkn share my mister.. no no no**

8 comments:

Reen Tart Nenas said...

kad kawen saye simple aje... takde emboss bagai. seme tu kena tambah duit. cuma amik yg kad jenis ape ntah, yg elok sket la. tp okeh la ngan harga tu :) owh ya, sampul kad pun, kosong je, sbb kalo buat tulisan2 tu, posmen akan caj lain.

saya cik syaz said...

kad kahwin syaz pun simple jgk.. :) yg penting kita suka.. dulik aper org ckp kan.. huhu.. yg nk kahwin kita.. :))

harzharun said...

dear..rasanya ni 1st time baca tips sal kad...i dulu x nyempat cr tips pong...sbb kelam kabut...i pentingkan design je & kat tganu sgt limited...owhh, rupanya kad i dulu dipanggil hot stamping,..baru tau..hehe....

saya cik syaz said...

hehehe.. ini pun syaz tau sbb amoi tu bgtau.. yg i punn.. 'ooo.. itu mcm ka...' :) hahahahha

iedayah said...

oic..tq dear sharing da info

saya cik syaz said...

u r most welkam.. =))

Khumaera Ismail said...

hi syaz~!!
hoho..sy ta tau pun psl kad..hentam sajala..huhu~nice info =)

saya cik syaz said...

hi cik khumaera yg cute!
owhh.. ini pun i tau sbb vendor tu bercerita.. itu yg i tau.. kalau x.. i pun hentam sajalah.. ;p